2. El Araç Piyasası Neden Yükseldi?

2. El Araç Piyasası Neden Yükseldi?

Otomobil arzında yaşanan sıkıntılar, hem sıfır hem de ikinci el otomobillerin fiyatlarının artmasına sebep oluyor. İkinci el satış yapan galericiler "Ayaklı galericiler" olarak niteledikleri kişilerin piyasayı yükselttiklerini belirtti.

Global anlamda yaşanan çip krizi nedeni ile otomobil arzında yaşanan sıkıntılar, hem sıfır hem de ikinci el araçların fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. İkinci el satış yapan galericiler ise çip krizinden çok belgesiz satış yapan "Ayaklı galericiler" diye nitelendirdikleri kişilerin piyasayı yükselttiklerini belirtti.

Çip krizi, lojistik ve tedarik sıkıntısı hem sıfır araç pazarını, hem de ikinci el piyasasını olumsuz olarak etkiledi. Sıfır araçta yaşanan çip krizi nedeni ile ikinci elde rağbet oluşurken, fiyatlar ise artmaya devam ediyor. Yalnızca çip krizi değil, halk dilinde "ayaklı galericiler" olarak anılan kişiler de hem galericilerin hem de araç alacak kişilerin ortak sıkıntısı oldu. Vergi kaydı olmadan kendilerini "galericiyim" olarak tanıtan şahısların, fiyatları kendi kar paylarına göre belirlediği, ikinci el araç fiyatlarının da yükselmesine neden olduğu belirtildi.

"Dışarıdan al sat yapanlar fiyatları yükseltti"

İkinci el piyasasının çip krizinden olumsuz yönde etkilendiğini kaydeden İzmit Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi yöneticilerinden Tamer Ertuğ, fiyatların iki ayda yüzde yüzde 20 artış yaşadığını ifade etti. Çip krizinin yanı sıra, vergi kaydı olmadan al sat yapan kişilerin fiyatların yükselmesine neden olduğunu dile getiren Ertuğ, "Eskiden 1 kişi fiyat veriyordu, şimdi 10 kişi fiyat veriyor. Vergilendirme yapmadan, bizim işimizi ticaret haline getiren insanlar var. Ticaret müdürlükleri lütfen bu konuda bizlere yardımcı olsun. Örneğin ben hafta sonu da dahil sürekli Notere gidiyorum. Noterde al sat yapan kişiler görüyorum. Önceden Kocaeli'de bulunan tüm esnaf arkadaşlarımızı tanırdık, şimdi bu araç satım işini yapan arkadaşların hiçbirini tanımıyorum. Bizim işimizi vergilendirmeden yapıyorlar, sistematik olarak piyasadaki fiyatlar da yükseliyor" ifadelerini kullandı.

"Onlar yüzünden işimiz sekteye uğruyor"

Kısa sürede fazla araç satan kişilerin, oto pazarındaki esnafı mağdur ettiğine dikkat çeken Ertuğ, "Emeklisi, kasabı, bakkalı, berberi bile bu işi yapıyor. Bu konuda yetkililer bize yardım etmeli. 33 yıldır bu işi yapıyorum, bizler kendimizi bu mesleğe adadık. Alana da, satana da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama vergilendirme bizim işimizi yapıp, haksız kazanç elde ediyorlar. İşimiz bu kişiler yüzünden sekteye uğruyor" diyerek sözlerini noktaladı.

Advertisement