Yeni Bir Çinli Marka
Elektrikli araç pazarına her gün yeni bir oyuncu giriyor. Küresel pazardan pay kapma yarışında yeni giren oyuncuların daha çok teknoloji devleri olduğu görülüyor. İçten yanmalı motorlara yatırım yapmadan elektrik motoru + tasarım + batarya gücü ve pazarlama performansıyla giren yeni otomobil markaları rekabeti daha da kızıştırmaya aday.
Çinli teknoloji devi Xiaomi de 2021’de başladığı yatırım hamlesinin ilk meyvesini 2023 sonuna alarak SU7 modelinin lansmanını yapmıştı. Xiaomi SU7, Xiaomi'nin ilk elektrikli otomobil modeli olarak 2024'te Çin pazarında satışa sunuldu. Bu model, Xiaomi'nin akıllı cihaz ekosistemiyle bütünleşmiş bir elektrikli sedan olarak tasarlandı.
Xiaomi SU7, iki farklı batarya seçeneğine sahip, bunlardan biri 73.6 kWh kapasiteli LFP (lityum demir fosfat) batarya, diğeri ise 101 kWh kapasiteli NMC (nikel mangan kobalt) batarya. 73.6 kWh'lik versiyon 668 km (CLTC), 101 kWh'lik versiyon ise 800 km (CLTC) menzil sunuyor. Performans açısından en güçlü versiyon, çift motorlu dört tekerlekten çekiş sistemiyle 673 beygir güç üretiyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 2,78 saniyede tamamlıyor.
Şarj teknolojisi olarak 800V yüksek voltaj mimarisini kullanan SU7, hızlı şarj destekli istasyonlarda 15 dakikalık şarjla 510 km menzile ulaşmayı başardı. Araç, Çinli batarya üreticisi CATL'in Qilin batarya teknolojisini kullanıyor ve termal yönetim sistemi sayesinde batarya ömrünü ve şarj verimliliğini artırıyor.
Xiaomi SU7'in iç mekânında 16,1 inç büyüklüğünde bir ana dokunmatik ekran ve sürücü bilgi ekranı bulunuyor. Xiaomi'nin HyperOS işletim sistemiyle çalışan araç, akıllı asistan, oyunlar ve diğer Xiaomi cihazlarıyla entegrasyon gibi özellikler sunuyor. Otonom sürüş desteği olarak Xiaomi Pilot sistemi, seviye 2+ otonom sürüş özellikleri içeriyor.
Xiaomi SU7'in Çin'deki başlangıç fiyatı 215.900 Yuan (yaklaşık 30.000 USD). Halen Çin pazarında satışta olan modelin uluslararası pazara 2027 yılında çıkması bekleniyor. Xiaomi, bu modelle elektrikli araç pazarında Tesla, BYD Han ve Nio gibi rakiplerle rekabet etmeyi hedefliyor. Xiaomi SU7'in tasarımı spor bir sedan görünümüne sahip. Aerodinamik verimlilik göz önünde bulundurularak geliştirildi. Ön kısımda LED farlar ve Xiaomi logosu bulunurken, arka kısımda ise tamamen LED aydınlatmalı stop lambaları yer alıyor.
Xiaomi, SU7 için Çin'de kendi süper şarj ağını kurmaya başladı. Bu şarj istasyonlarının 600 kW'a kadar çıkabilen hızlı şarj desteği sunacak. Ayrıca Xiaomi akıllı telefon ve diğer cihazlarıyla araç arasında kusursuz bir bağlantı sağlamak için çeşitli yazılım güncellemelerine devam ediyor.
Xiaomi geçtiğimiz günlerde yeni bir hamle daha yaparak yeni modeli YU7’nin bilgilerini de paylaştı. Temel olarak aynı konseptin SUV versiyonu olarak görülen YU7 modeli için Xiaomi, sadece 15 dakika şarj ile 650 km menzil bilgisine ulaştığını paylaştı. Araç 35.000 dolar seviyesinden satışa çıktığı gibi 290.000 sipariş alarak ciddi bir ivmeyle pazara girmiş oldu. Motor gücü verileriyle güçlü ve performanslı bir araç olarak tanıtılan YU7, SU7’nin SUV versiyonu olsa da hedef kitlesi olan elit müşteri ve araç içi konforu ile ayrılıyor. Sürüş güvenliği ve yol tutuş kabiliyetlerini de buna eklemek gerekiyor.
4999x1996x1600 mm boyutları ve 3000 mm aks mesafesi ile Xiaomi YU7 nispeten alçık görünümlü SUV modellerinin bir devamı. Yeni elektrikli araçlarda görülen ön bagaj burada da eklenerek 141 litre hacim yaratılmış. Arka koltuklar yattığında 1758 litreye genişleyen yükleme alanı dik pozisyonda 678 lt hacme sahip. Tasarımda Xiaomi’nin markalaştırdığı su damlası tipi farlar göze çarpıyor. Farlar ve bağlı olduğu ön kaput havalandırmaları cesur ve agresif bir tarzı simgeliyor.
Xiaomi YU7'nin stop lambası öncülü SU7'nin aksine, aşağı bakan köşeleri ile farkını ortaya koyarken gerçek mühendislik eseri gömme kapı kolları marka tarafından lansmanda özellikle vurgulanıyor. Kollar her modda gömülü kalarak sürtünme katsayısını düşürüyor. Aktif ızgara sistemi, hava kanalları ve otomatik ayarlı panjurları ile YU7, 0,245’lik bir aerodinamik katsayıya ulaşarak 59 km menzil avantajı yaratıyor.
Kabin tasarımını optimize etmeyi amaçlayan mühendisler "Çift Bölgeli Çevresel Lüks Kabin" felsefesiyle bu sorunu çözerek aracın boyutlarına dokunmadan gerekli rahatlık ve konforu sağladı. Işık geçirgenliği ile ferahlığı artıran Xiaomi HyperVision Panoramik Ekranı ve uzaktan kumandası, sıfır yerçekimli ön koltuklar, elektrikli ayarlanabilir arka koltuklar, standart pakette bulunan panoramik cam tavan kabin içi konforunun temel ögeleri olarak tüketiciyle buluşuyor.
Xiaomi YU7 690 HP (508 kW) motor gücü, 3,23 saniye gibi muazzam bir 0-100 ivmelenme verisi ve 253 km/s maksimum hızıyla üst düzey bir performans seti sunarak pazara giriyor. Rakiplerinin çok ötesinde bulunan bu performans Xiaomi HyperEngine V6s Plus ile elde ediliyor. Bu sistem manyetik çelik teknolojisi kullanarak kayıpları önemli ölçüde azaltıyor. Yakıt verimliliğini en üst düzeye taşıyor.
Xiaomi SU7 ve YU7 modellerinin Türkiye otomobil pazarına girişleri Avrupa ve Amerika pazarları ile beraber olabilir. Bunun da 2-3 yıllık bir sürede gerçekleşeceği gelen haberler arasında. Bu süre zarfında araca yeni teknoloji, ek menzil ve yenilikçi özellikler eklenmesi de pazarın gelişimine bakılırsa hiç de şaşırtıcı olmayacak.