Eski Nesil Toyota Supra ve Yeni Nesil Toyota Supra Karşılaştırması

Eski Nesil Toyota Supra ve Yeni Nesil Toyota Supra Karşılaştırması

Toyota‘nın efsane spor otomobili Supra 5. jenerasyonu ine geçtiğimiz günlerde Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Ancak yeni BMW Z4’ün başta platform, motor, şanzıman, süspansiyon ve birçok

Toyota markasının efsane spor otomobili Supra 5.jenerasyonu ine geçtiğimiz günlerde Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Ancak yeni BMW Z4’ün başta platform, motor, şanzıman, süspansiyon ve birçok parçasını kullanması sebebi ile de hedef tahtasına koyuldu.

Ancak unutmamakta fayda var ki, A80 kasa gibi efsane bir aracın ve onun sahip olduğu 3.0lt sıralı 6 silindir 2JZ motorun yerini doldurmak gerçekten de oldukça zor iş. İşte biz de bugün, eski Audi A80 kasa ile yeni A90 kasa arasında çeyrek asırdan uzun bir zamanda ne kadar fark oluşmuş görmek istedik. Bu doğrultuda her 2 aracı da boyut, motor, performans ve görsel olarak birbirleri ile karşılaştıracağız.

Toyota Supra A80 ve Toyota Supra A90 Teknik Özellikler

Aşağıdaki ölçüler dikkate alındığı zaman, A80 kasa genel anlamda yeni araçtan daha iri olduğunu söylemek mümkün görünüyor. Ancak A90, şişik çamurluklarının da etkisi le 54mm daha geniş. Yükseklik ise bu tip spor otomobillerde duruşu bir miktar bozabildiği için A80 kasa Supra daha avantajlı görünüyor.

Toyota Supra A80 ve Toyota Supra A90 Donanım Özellikleri

Her 2 otomobil arasında çeyrek asır yani 25 yılın üzerinde bir fark olmasına karşın, A80 kasanın değerleri A90 kasadan pek fazla geride kalıyor aslında. Zaten her 2 motorun da genel yapıları; 3.0lt hacim, Sıralı 6 silindir, üstten çift eksantrik (DOHC) hemen hemen birbirinin aynısı. Diğer yandan A80 kasada çift turbo besleme kullanılırken, A90 kasada çift kanallı bir adet turbo, yani twin scroll turbo sistemine de yer verilmiş.

Model hızlanma konusunda torundan 0.8sn daha geride kalan A80 kasanın bir miktar daha ağır olması bu duruma etken olduğu gibi, tahmini olarak A90 kasadan daha yüksek olan 0,31 değerindeki Rüzgar Direnç Katsayısı da hızlanmayı etkileyebilir. Tabi 25 yılın verdiği teknolojik ilerleme de oldukça önemli detaylar arasında.  A90 kasa sadece otomatik şanzıman ile kullanıcısına sunuluyor. Aracın aktarma kayıpları açısından A80 kasaya göre avantajları olabilir. Ayrıca A90 kasada Launch Control gibi önemli bir kalkış asistanı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Sonuç olarak teknik açıdan bakıldığı zaman; Supra’nın A80 kasası ve 2JZ motoru zamanına göre ne kadar ilerde özelliklere sahipmiş, tablomuzdan net bir şekilde anlaşılabiliyor. O zamanın değerleri ile bile torununun peşini bırakmıyor. Bakalım ihtiyar delikanlı dede ve devşirme torununun yarıştığı anları ilerleyen zamanlarda sizlerle paylaşacağız.

Advertisement