Renault 5 Artık Elektrikli
Renault, her zaman avantajlı olduğu küçük araçlarda Renault 5 E-Tech ile pazardaki dengeleri yeniden Avrupalı üreticiler lehine çevirebilecek mi? Çok fazla denklemle dolu elektrikli araç piyasasında Renault küçük araç pazarındaki doğal avantajını elektrikliye çevirerek yarıştaki yerini nihayet daha sağlam hamlelerle pekiştiriyor.
Renault 5, 2025 yılı içinde, muhtemelen ilk 6 ay içinde Türkiye yollarında görünmeye başlayacak. Renault 5 E-Tech Brüksel Otomobil Fuarı'nda, kardeşi Alpine A290‘la beraber 2025 Yılın Otomobili Ödülünü de kazanarak, taşıdığı markadan daha fazlasını içinde barındırdığını ispatladı bile.
Renault 5, ilk olarak 1972’de piyasaya çıktı, 2 nesil devam etti ve yerini ağabeyi sayılan Clio’ya bıraktı. Şimdi de henüz hibrit motorla ve benzinle devam eden Clio’dan bayrağı tekrar devralmaya geliyor. Boyutları itibarı ile tam olarak B segmenti denemeyeceği için Renault’nun Clio’yu da zamanla elektrikliye dönüştürerek bu segmentte boşluk bırakmamayı hedeflediği söylenebilir.
Renault 5 E-Tech ağırlıklı olarak şehir içi kullanımı hedefliyor. Dolayısıyla algı itibarı ile yüksek bir donanım seviyesi beklentisi yok. Buna rağmen, birkaç sene önce orta üst veya lüks sınıfta gördüğümüz LED farlardan, kablosuz şarja, yorgunluk uyarısından şerit takip asistanına kadar birçok yeni teknoloji ve güvenlik unsuru da araçla beraber sunuluyor.
Elektrikli Renault 5 E-Tech, 40 kWh batarya ile 120 HP güç ve 52 kWh batarya ile 150 HP güç üreten 2 elektrikli motor seçeneğine sahip. 150 HP’lik daha güçlü motorun öncelikle Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Şehir içi menzili 410 km, kullanım amacı için oldukça yeterli. Öte yandan tork (245 Nm) ve hızlanma verileri (0’dan 100’e 8 sn.) şehir dışı için de sürücüyü rahat ettiriyor. Renault 5 E-Tech’in paylaşılan verilerine bakılırsa, 30 dakikada 100 KW DC şarjla uzun mesafede dinlenme molasına denk getirerek konforlu seyahat şartları sağlanabilir.
İç mekâna gelirsek, retro havası veren dokunuşların ağırlığı hemen hissediliyor. Sarı renk kumaş, yan destekli koltuklar, pöti kare tavan döşemesi. Konfora yönelik akla gelen birçok yeni unsur da Renault 5’te unutulmamış, USB girişleri, Google destekli navigasyon ve ses kontrolü, 10” multimedya ekranı ve direksiyondan kumanda gibi.
Soğuk havalarda araç içi ısıtması için elektrikli araçlarda talep edilen ısı pompası da Renault 5 E-Tech’de standart. Böylece kabin içi ısıtmanın şarj çekmesi önlenerek menzil artışı sağlanmış.
Dış tasarım ise eski nesil Renault 5’e selam göndermeyi ihmal etmemiş, özellikle aracın arka tarafında bu benzerlik açık şekilde göze çarpıyor. Renault 5 logosu fonksiyonel şarj göstergesi olarak tasarımla bütünleştirilmiş. Dikdörtgen şekli verilen sis farları da dikkat çekici bir sportiflik ve dinamizm kazandırmış.
Tüm bu özellikler otomotivde rekabetin ne kadar arttığını gözler önüne seriyor. Bundan birkaç yıl önce araca eklenen 2 özellik bile haber konusu olurken bugün aynı araçtaki donanımın tamamını öğrenmek ciddi bir efor gerektiriyor.
Renault 5 E-Tech Kuzey Fransa’da bulunan Douai tesislerinde üretiliyor. Renault’nun elektrikli araçlar için geliştirmiş olduğu AmpR Small platformu kullanılıyor. Fransa’nın bayrak markası olarak gördüğü Renault’nun yeni modellerinin üretimini içeri kaydırması, elektrikli araç teknolojisini “önce kendi evinde geliştirip uzun vadede global ortakları ile paylaşma stratejisi” şeklinde açıklanabilir.
Renault’nun, son yıllarda pazarda daha büyük araçlara yönelmiş olduğu biliniyor. Ancak elektrikli araç pazarında küçük ve orta segment araçlar açısından ciddi bir boşluk varken, Renault’nun bu segmentlerdeki rekabet avantajını kullanması da en akıllı seçimlerden biri gibi duruyor. Türkiye piyasası bu konuda Renault’nun önünü açan bir talebe sahip. Aracın yerli üretim araçlarla rekabet edebilmesi fiyat / maliyet dengesine bağlı, bu açıdan Renault 5 gerek menzili gerek donanımı gerek Renault’nun servis altyapısı ile Türkiye pazarında da lider konumda olma potansiyelini fazlasıyla taşıyor.