Türk Tüketiciler Otomobil Alırken Neye Dikkat Ediyor?

Türk Tüketiciler Otomobil Alırken Neye Dikkat Ediyor?

Deloitte, 2014 Otomotiv Sektörü Tüketici Araştırması’nı yayınladı. Toplamda 19 ülkede 23 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırma Türkiye’yi de kapsıyor

Deloitte, 2014 Otomotiv Sektörü Tüketici Araştırması’nı yayınladı. Toplamda 19 ülkede 23 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırma Türkiye’yi de kapsıyor ve Türkiye’deki müşteri deneyimi ile nihai satın alma kararını etkileyen faktörleri tartışıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Üretim Endüstrisi Lideri Gaye Şentürk, araçların toplam maliyetlerinin satın alma davranışlarını etkilediğini belirtti. Şentürk, üreticilerin daha uzun yol gidebilen, daha dayanıklı, yakıt verimliliği daha yüksek, bakım maliyetleri daha düşük yani toplam maliyeti azaltan modeller geliştirdiğini anımsattı.

Müşteri Hayatını Kolaylaştırmaya Odaklanılmalı

Toplam maliyetin yanı sıra konforun da tüketicilerin satın alma süreçlerini ve araç almaları durumunda hangi markadan alacakları kararını etkilediğine dikkati çeken Şentürk, “Bu sebeple araç üreticileri ürüne odaklanmanın yanı sıra aynı derecede sunacakları yaratıcı ve hayatı kolaylaştıran hizmetlerle her noktada müşteri deneyimini geliştirmeye de odaklanmalılar” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ülkemizden farklı yaş gruplarından 979 tüketicinin katıldığı araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 85’i gelecek 5 yıl içinde bir araç satın almak ya da kiralamak istediklerini dile getiriyor. Bu oran AB ülkelerinde ise yüzde 73’te kalıyor. Satın alma kararını en çok etkileyen ilk üç madde ise daha ucuz araçlar, yüksek yakıt verimliliği ve uygun ödeme koşulları ile sahip olma imkanı sunuyor.

Bu süreçte araç almayı ya da kiralamayı hiç düşünmeyen kişilerin oranı ülkemizde yüzde 6 iken, AB ülkelerinde yüzde 15,7’ye çıkıyor. Araç sahibi olmayan “Y Kuşağı”, istekli olsalar da araç sahibi olmamalarının en önemli ilk üç nedeni olarak, yürüyerek ya da toplu taşıma ile yaşam tarzı ihtiyaçlarının karşılanabilmesini, satın alma maliyetinin uygun olmamasını ve operasyonel/bakım maliyetlerinin yüksek olmasını gösteriyor. Diğer kuşakların araç satın almamadaki ilk 3 nedeni arasında ise maliyetin uygun olmaması, yürüyerek ya da toplu taşıma ile ulaşıma ek olarak operasyonel/bakım maliyetleri yerine trafik sıkışıklığı öne çıkıyor.

Araştırmaya katılan her 2 tüketiciden birinin, trafikte geçirdiği zamanı azaltmak için iş yerine yakın bir yere taşınmak isteyebileceği belirtiliyor. Yaşı 38 ve üzerinde olan her 3 tüketiciden 2’si ise her türlü ihtiyacını yürüme mesafesinde karşılayabileceği bir çevrede yaşamayı tercih ediyor. Y Kuşağının yüzde 41’i, diğer kuşakların ise yüzde 47’si, araç paylaşımı gibi servislerden yararlanmaya hazır olduğunu dile getiriyor.

Türkiye’de her 3 kişiden 2’si akıllı telefon ile ulaşım planlaması yapmak isterken, bu oran Avrupa’da her 3 kişiden 1’ine düşüyor.

Hibrit Araçlar Öne Çıkıyor

Önümüzdeki 5 sene içinde Y Kuşağının yarısından biraz fazlası alternatif motor teknolojileri ile çalışan araçları kullanmayı tercih edeceklerini belirtirken, 38 yaş üzeri kullanıcılarda bu oran yüzde 64’e çıkıyor. Söz konusu alternatif motor teknolojileri arasında ise hibrit, fişli hibrit ve akülü elektrikli araçlar öne çıkıyor.

Servis paketlerinin maliyet ve kalitesi ise 38 yaş altı kullanıcıların en az 70’i için önemli. Tüketicilerin yüzde 42’si hayatlarını daha da kolaylaştıracak servisler için daha fazla ödemeye hazırken, bu oran Avrupa’da yüzde 33, Amerika’da ise yüzde 44’te oranına karşımıza çıkıyor..

Advertisement